google.com, pub-6663105814926378, DIRECT, f08c47fec0942fa0 เกิดอะไรขึ้นในอัฟกานิสถาน? ประเทศอนาคตข้างหน้าจะเป็นอย่างไร?

เกิดอะไรขึ้นในอัฟกานิสถาน? ประเทศอนาคตข้างหน้าจะเป็นอย่างไร?

หลังจากสิ่งที่เกิดขึ้นในอัฟกานิสถาน หลายคนสงสัยว่าเกิดอะไรขึ้นในอัฟกานิสถาน เช่นเดียวกับผลที่ตามมาจากสถานการณ์นี้ เราตอบคำถามนี้ เช่นเดียวกับคำถามอื่นๆ

ในสัปดาห์นี้ หลังจากกว่า 20 ปีของการก่อจลาจลในเขตอัฟกัน คาบูล เมืองหลวงของอัฟกานิสถาน ได้ถูกโจมตีและยึดครองโดยกลุ่มตอลิบาน ซึ่งเป็นกลุ่มการเมืองที่นับถือศาสนาอิสลามซุนนีอิสลามของประเทศ ความพ่ายแพ้ของกองทัพอัฟกันที่ไม่ทราบสาเหตุ เนื่องจากเรากำลังพูดถึงกองทัพที่ได้รับการฝึกฝนจากสหรัฐอเมริกาและมีทรัพยากรเพียงพอสำหรับการจัดหาอาวุธของอเมริกา ได้สิ้นสุดลงเกือบ 20 ปีนับตั้งแต่ในปี 2544 George W. Bush ประกาศสงครามกับกลุ่มตอลิบานสำหรับสิ่งที่เกิดขึ้นกับตึกแฝด

ด้วยวิธีนี้ระบอบตอลิบานจะกลับสู่ดินแดนอัฟกันหลังจากผ่านไป 20 ปี ความก้าวหน้าของสมาชิกกำลังได้รับแรงผลักดันเมื่อกองกำลังต่อต้านตอลิบานของพันธมิตรทางเหนือซึ่งนำโดยสหรัฐอเมริกาถอนตัว ดังนั้น หลังจากการจู่โจมกรุงคาบูลและทำเนียบประธานาธิบดี กลุ่มตอลิบานกลับมายังประเทศเพื่อกำหนดระบอบการปกครองใหม่ แต่เก่ามาก ซึ่งทำให้อัฟกานิสถานกลับเข้าสู่ยุคแห่งความหวาดกลัว ที่ซึ่งศาสนาสุดขั้วที่สุดครอบงำแม้กระทั่งเหนือมนุษย์ที่มีสิทธิมนุษยชน และ ที่ซึ่งผู้คน ที่แย่ที่สุดคือ ถูกทดลองและประหารเพื่อเพศหรือเชื้อชาติของพวกเขา

ไม่มีใครคาดคิดว่าสิ่งนี้จะเกิดขึ้น เนื่องจากความสนใจมุ่งเน้นไปที่การระบาดใหญ่ที่ยังคงส่งผลกระทบต่อการฟื้นตัวทางเศรษฐกิจที่สำคัญสำหรับเศรษฐกิจต่างๆ อย่างไรก็ตาม ในวันนั้นมันเกิดขึ้นกับ Coronavirus การจู่โจมเกิดขึ้นและสงครามสิ้นสุดลงด้วยชัยชนะของตอลิบานและการพิชิตประเทศ ในเวลานี้ ผู้นำกำลังประชุมกันเพื่อตกลงเกี่ยวกับประเภทของรัฐบาลที่พวกเขาจะนำไปปฏิบัติ ตลอดจนกฎหมายและระเบียบข้อบังคับที่พวกเขาจะกำหนด แม้แต่สำหรับสมาชิกของรัฐบาลเก่า เขาได้เสนอการนิรโทษกรรมให้ ยกเว้นประธานาธิบดีที่หลบหนีของเขา

ตาลีบันคือใคร?
เพื่อให้เรามีความคิดและทำความรู้จักกับประวัติศาสตร์ของตอลิบานให้ดีขึ้นเล็กน้อย เราต้องรู้ว่าพวกเขาเป็นหนึ่งในกลุ่มที่ต่อสู้ในสงครามกลางเมืองในอัฟกานิสถานในช่วงปี 1990 หลังจากการถอนตัวของสหภาพโซเวียต (สหภาพโซเวียต ) . กลุ่มนี้เกิดขึ้นในปี 1994 ทางตอนใต้ของอัฟกานิสถาน ผู้นำที่ก่อตั้งขบวนการนี้คือมุลเลาะห์ โมฮัมหมัด โอมาร์ อิหม่ามท้องถิ่นของเมือง ซึ่งเป็นผู้นำกลุ่มติดอาวุธจนกระทั่งเขาเสียชีวิตในปี 2556

ดังนั้นจึงเป็นประโยชน์ที่จะรู้ว่ากลุ่มตอลิบานไม่ได้ปกครองอัฟกานิสถานเป็นครั้งแรก
หลังจากที่สหภาพโซเวียตถอนตัวออกจากอัฟกานิสถานในปี 1989 การล่มสลายของรัฐบาลอัฟกานิสถานที่ตามมาทำให้เกิดสงครามกลางเมืองขึ้นในประเทศซึ่งจะส่งผลให้กลุ่มตอลิบานได้รับชัยชนะ นอกจากนี้ พวกเขายังได้รับการสนับสนุนจากพลเรือนจำนวนมากพร้อมคำสัญญาว่าจะฟื้นฟูความสงบเรียบร้อยและความยุติธรรมในประเทศ โดยอาศัยกฎหมายของพวกเขาเกี่ยวกับข้อความศักดิ์สิทธิ์ ทั้งหมดนี้ได้รับการแก้ไขในปี 1994 เมื่อกลุ่มตอลิบานเข้าควบคุมเมืองกันดาฮาร์ด้วยการต่อต้านเพียงเล็กน้อย เข้าสู่เมืองหลวงคาบูลในปี 1996 เมืองหลวงที่จู่โจมและยึดครองในปีนั้นดังที่เคยเกิดขึ้นในวันนี้

น้อยกว่าหนึ่งเดือนหลังจากการโจมตี 11 กันยายน เมื่อการโจมตีทวินทาวเวอร์ในสหรัฐอเมริกา ประเทศในอเมริกาเหนือ นำโดยจอร์จ ดับเบิลยู บุช และร่วมกับพันธมิตรทั้งหมดของเขา บุกอัฟกานิสถาน ต้นเดือนธันวาคม รัฐบาลตาลีบันล้มลง ดังนั้น พันธมิตรทางเหนือ ซึ่งเป็นวิธีเรียกกลุ่มพันธมิตรของประเทศตะวันตกที่นำโดยสหรัฐอเมริกา เริ่มทำงานกับชาวอัฟกันเพื่อจัดตั้งรัฐบาลประชาธิปไตยและบังเอิญต่อสู้กับกลุ่มตอลิบานในประเทศโดยเสนอการฝึกอบรม อาวุธและทรัพยากรแก่ กองกำลังอัฟกันและตำรวจ

หลังความพ่ายแพ้ ตอลิบานหนีไปทางใต้และตะวันออก ขณะที่คนอื่น ๆ ข้ามพรมแดนและเดินเข้าไปในปากีสถาน

เกิดอะไรขึ้นในอัฟกานิสถาน?
“ตะวันตกยุติรัฐบาลตอลิบานที่นอกจากจะละเมิดสิทธิมนุษยชนและประณามประชากรของตนให้ใช้ชีวิตเป็นทาสอย่างเต็มที่แล้ว ยังปกป้องผู้ก่อการร้ายและปกป้องกลุ่มหัวรุนแรงที่คุกคามสันติภาพของโลก”

สิ่งที่เกิดขึ้นในอัฟกานิสถานไม่ใช่ปัญหาใหม่อย่างที่เราได้เห็นในประเด็นที่แล้ว เป็นการพิชิตใหม่โดยกลุ่มหัวรุนแรงทางศาสนากลุ่มนี้ของประเทศ ซึ่งหมายความว่าเนื่องจากเป็นรัฐบาลใหม่ของอัฟกานิสถานพวกเขาจะเป็นผู้กำหนดกฎหมายและโดยทั่วไปแล้วภาระหน้าที่ที่ต้องปฏิบัติตามและที่จะตัดสินพลเมืองในประเทศตลอดจนสิทธิที่ จะปกป้องพลเมืองเดียวกันเหล่านี้ ผลสืบเนื่องที่สำคัญที่สุดของความขัดแย้งนี้อย่างแม่นยำ: การละเมิดสิทธิมนุษยชนทั้งหมดโดยรัฐบาลนี้ที่ปกครองโดยศาสนาและตำราศักดิ์สิทธิ์

ก่อนที่จอร์จ ดับเบิลยู. บุชและเพื่อนๆ ของเขาใน Northern Alliance จะกวาดล้างกลุ่มตอลิบาน อัฟกานิสถานไม่เพียงแต่เป็นสถานที่ฝึกซ้อมสำหรับศัตรูสาธารณะที่รู้จักกันดีที่สุดคนหนึ่งคือ Osama bin Laden ตอนปลายและกลุ่มก่อการร้ายที่เขาเป็นผู้นำ Al Qaeda - ผลลัพธ์ที่สำคัญที่สุดอันดับสองของความขัดแย้งนี้ - แต่ประเทศยังเป็นดินแดนที่ปกครองโดยอัลกุรอานในด้านสุดโต่งและอนุรักษ์นิยมที่สุด ค่าปรับนั้นจ่ายด้วยความตาย และผู้หญิงคนหนึ่งเพียงเพราะเธอเป็นผู้หญิงต้องออกจากบ้านที่ปกคลุมและมาพร้อมกับสามีของเธอ และสิ่งนี้โดยไม่คำนึงถึงว่าพวกเขาไม่ได้รับอนุญาตให้ศึกษารวมถึงสิทธิอื่น ๆ ที่เป็นที่ยอมรับของมนุษย์อิสระ

ระบอบตาลีบันจัดหาเงินทุนให้กับการผลิตฝิ่น และเศรษฐกิจเป็นของรัฐที่ล้มเหลว ของดินแดนที่ปกครองโดยขุนศึกและกองโจรติดอาวุธที่หว่านความโกลาหลในพื้นที่เท่านั้น ความมั่นคงและอำนาจสูงสุดของกลุ่มตอลิบานที่มีต่อพลเรือนได้รับการดูแลโดยการลงโทษที่รุนแรง เช่น การเสียชีวิตของโจร การขว้างหินโดยไม่ปิดผมสำหรับผู้หญิง หรือการเสียชีวิตของพลเมืองที่ "ผิดพลาด" ในการนอกใจ

ลัทธิหัวรุนแรงและไร้มนุษยธรรมที่กลุ่มพันธมิตรทางเหนือสิ้นสุดในปี 2544 หลังจากการโจมตีในสหรัฐอเมริกาที่ทำเครื่องหมายโลก และที่เกิดขึ้นในดินแดนอัฟกัน ที่ซึ่งผู้นำและผู้กระทำความผิดของเหตุการณ์ซึ่งตอนนี้เสียชีวิตและผู้นำของกลุ่มก่อการร้ายอัลกออิดะห์ Osama bin Laden ก็ลี้ภัยเช่นกัน ผู้นำคนหนึ่งที่ถูกสังหารโดยการโจมตีตึกแฝดในนิวยอร์ก ขณะที่การโจมตีในอเมริกาเหนือที่เป็นพันธมิตรกับอังกฤษ สเปน และประเทศอื่นๆ ได้ยุติประเทศที่ปกครองโดยกลุ่มตอลิบานซึ่งปกป้องและเป็นที่หลบภัย สำหรับองค์กรก่อการร้าย

กล่าวโดยย่อ ตะวันตกยุติรัฐบาลตอลิบานที่นอกจากจะละเมิดสิทธิมนุษยชนและประณามประชากรของตนให้เป็นทาสเต็มตัวแล้ว ยังปกป้องผู้ก่อการร้ายและปกป้อง ปล่อยให้การโจมตีที่รุนแรงพอๆ กับการโจมตีในนิวยอร์กเพื่อจัดการกับกลุ่มหัวรุนแรง ที่คุกคามสันติภาพของโลก

เกิดอะไรขึ้นกับเศรษฐกิจโลก?
“ผลที่ตามมาจะได้รับประสบการณ์อย่างเต็มที่ในดินแดนอัฟกัน เนื่องจากประชาคมระหว่างประเทศยังคงรอการฟื้นตัวที่ไม่ถูกรบกวนจากเหตุการณ์เช่นเหตุการณ์ที่เรากำลังเผชิญอยู่ที่นี่”

โดยพฤตินัยแล้ว ความพยายามที่จะทำให้อัฟกานิสถานเป็นรัฐประชาธิปไตยนั้น ส่งผลให้สหรัฐต้องเสียค่าเสียหายไปเกือบล้านล้านเหรียญ

สำหรับเศรษฐกิจโลก เราต้องบอกว่าสิ่งที่เกิดขึ้นมีผลกระทบอย่างจำกัด และความตั้งใจของรัฐบาลตอลิบานที่จะดูเหมือนรัฐบาลสายกลางที่ให้ความเคารพต่อประชาคมระหว่างประเทศนั้นยิ่งทำให้มั่นใจมากขึ้นไปอีก ด้วยเหตุผลนี้ ทั้งทองคำและดอลลาร์ตลอดจนตัวชี้วัดที่มักจะตอบสนองต่อเหตุการณ์ประเภทนี้ ไม่ได้รับความตกใจอย่างกะทันหันอันเนื่องมาจากสิ่งที่เกิดขึ้นในอัฟกานิสถาน

ตลาดมีพฤติกรรมค่อนข้างปกติหลังเหตุการณ์ และนักลงทุนให้ความสนใจกับเหตุการณ์อื่นๆ ที่มีความโดดเด่นและเกี่ยวข้องกับตลาดและเศรษฐกิจโดยทั่วไป กล่าวอีกนัยหนึ่ง ผลที่ตามมาจะได้รับประสบการณ์อย่างเต็มที่ในดินแดนอัฟกัน เนื่องจากประชาคมระหว่างประเทศยังคงรอการฟื้นตัวที่ไม่ฟุ้งซ่านจากเหตุการณ์เช่นเหตุการณ์ที่เกิดขึ้น

สิ่งที่เกิดขึ้นส่งผลกระทบต่อเศรษฐกิจอัฟกันอย่างไร?
“เนื่องจากรัฐบาลตอลิบานเป็นรัฐบาลที่ไม่ชอบด้วยกฎหมายสำหรับประชาคมระหว่างประเทศ มันจึงไม่สามารถพึ่งพาความช่วยเหลือก่อนหน้านี้ได้ ดังนั้นทรัพยากรของตาลีบันจึงหายากอย่างเห็นได้ชัด”

ก่อนอื่น เราต้องรู้ว่าเกือบ 50% ของงบประมาณ "รัฐ"ได้รับเงินช่วยเหลือจากต่างประเทศ แม้ว่าปริมาณที่เรากำลังพูดถึงจะลดลงเล็กน้อยในช่วงไม่กี่ปีที่ผ่านมา ข่าวล่าสุดเกี่ยวกับการแสดงให้เห็นว่าการจัดหาเงินทุนอัฟกานิสถานว่าในเดือนพฤศจิกายนถึงข้อตกลงสำหรับประเทศที่จะได้รับ 12,000 ล้านดอลลาร์ในช่วงระหว่าง 2021-2025 ในส่วนของประชาคมระหว่างประเทศและการที่องค์กรพหุภาคี อย่างไรก็ตาม และเนื่องจากไม่ใช่รัฐบาลที่สหประชาชาติรับรองกองทุนเหล่านี้ส่วนใหญ่มีเงื่อนไขว่าด้วยการดำรงอยู่ของสันติภาพในดินแดน

ก่อนที่สหรัฐฯ จะเข้าสู่อัฟกานิสถานพร้อมกับพันธมิตร โดยพยายามกำหนดระบอบประชาธิปไตย เศรษฐกิจของอัฟกานิสถานเป็นระบบรวมศูนย์ กล่าวอีกนัยหนึ่ง เศรษฐกิจของประเทศนี้เป็นเศรษฐกิจที่วางแผนโดยรัฐบาลตอลิบาน นับตั้งแต่การล่มสลายของรัฐบาลนี้ และในเวลาเพียง 20 ปีผลิตภัณฑ์มวลรวมภายในประเทศ (GDP) ของประเทศเพิ่มขึ้นห้าเท่าจาก 4,000 ล้านดอลลาร์เป็น 20,000 ล้านดอลลาร์ ระหว่างปี 2546 ถึง 2563 ปีที่ประเทศอยู่ภายใต้รัฐบาลของประธานาธิบดีและขุนศึกอัตราการเติบโตเฉลี่ยอยู่ที่ 6.2%

นอกจากนี้ เมื่อปรับตามประชากรแล้ว เราต้องรู้ว่าGDP ต่อหัวซึ่งเป็นตัวบ่งชี้ที่เป็นกลางกว่าเมื่อเปรียบเทียบประเทศ เพิ่มขึ้น 166% อยู่ที่ 509 ดอลลาร์ สถานการณ์ที่ได้รับอนุญาตให้ประชากรที่จะเติบโตอย่างมาก 22-39 ล้านบาทที่แสดงโดยข้อมูลที่ได้รับจากธนาคารทั่วโลก

ผลที่ตามมาของรัฐบาลที่ไม่ชอบด้วยกฎหมาย
อย่างไรก็ตาม ในขณะนี้ เนื่องจากรัฐบาลตอลิบานเป็นรัฐบาลที่ไม่ชอบด้วยกฎหมายสำหรับประชาคมระหว่างประเทศ จึงไม่สามารถพึ่งพาความช่วยเหลือที่เคยมีมาก่อนได้ ดังนั้นทรัพยากรของตอลิบานจึงขาดแคลนอย่างเห็นได้ชัด กล่าวคือพวกเขาจะไม่มีข้อตกลงที่บรรลุถึงก่อนหน้านี้ 12,000 ล้านคนเช่นกัน ดังนั้นพวกเขาจะต้องหักรายได้ส่วนใหญ่ออกจากพลเมืองเพื่อสนับสนุนภาระผูกพันของพวกเขา ส่งผลให้การพัฒนาขนาดเล็กและคุณภาพชีวิตที่ย่ำแย่แบบที่ชาวอัฟกันเคยมีกับรัฐบาลใหม่นี้จะหายไป

นี้พร้อมกับสิทธิทั้งหมดที่รับรองโดยสหประชาชาติในประเทศภายใต้รัฐบาลรุ่นก่อน

นอกจากนี้ ข้อ จำกัด การลงทุนโดยตรงจากต่างประเทศที่ลดลงการลงโทษที่กำหนดโดยประชาคมระหว่างประเทศตลอดจนความขัดแย้งที่เกิดขึ้นในดินแดนรวมถึงการกระทำที่คุณทำเพราะข้อความศักดิ์สิทธิ์ดังนั้น จำกัด ความสามารถแม้แต่ มากขึ้นของรัฐบาลเท่านั้นที่อาศัยอยู่กับภาคเกษตรเพื่อสนับสนุนส่วนใหญ่ของประชากร (40% ของ GDP) และเศรษฐกิจซึ่งใน 72% ของประชากรอาศัยอยู่ด้านล่างเส้นความยากจน

กล่าวโดยย่อ หากสถานการณ์นั้นซับซ้อนอยู่แล้ว สิ่งที่เกิดขึ้นก็เขย่ารากฐานของความพยายามของรัฐที่หวนคืนสู่ต้นกำเนิดโดยสิ้นเชิง ความพ่ายแพ้ของชาติตะวันตกซึ่งดูเหมือนจะสร้างความพึงพอใจให้กับบรรดา "เพื่อน" จากตะวันออกและรัสเซีย ซึ่งจบลงด้วยรัฐบาลตอลิบานที่หล่อเลี้ยงความไม่แน่นอน ซึ่งตั้งใจจะกลับไปสู่ระบอบที่ลัทธิหัวรุนแรงทางศาสนากำหนดกฎหมายที่ต้องปฏิบัติตาม และ ที่เศรษฐกิจไม่มีที่ใด สำหรับความโกลาหลและไม่เป็นทางการ รวมถึงการทุจริตและการพัฒนาที่ไม่ดี จะมีอำนาจเหนือนายทุนใดๆ ในภูมิภาคนี้

กษัตริย์เกาหลี จักรพรรดิกวางสี จักรพรรดิปูยี
ตำนานอโดนิส โจนออฟอาร์ค มู่กุ้ยอิง
จักรพรรดิเนโร พระเจ้าเฮนรี่ที่ 8 อับราฮัม ลินคอล์น
พระเจ้าซุกจง มาตาฮารี เจ้าฟ้าหญิงบุญรอด
ตำนานธอร์ นิกิต้า ครุสชอฟ สงครามเกาหลี
กำแพงเมืองจีน อดอล์ฟ ฮิตเลอร์ พระนางเลือดขาว
อัลเบิร์ต ไอน์สไตน์ สตีเฟน ฮอว์คิง ลีโอ ตอลสตอย
สตีฟ จ็อบส์ เจ้าพระยาวิชเยนทร์ พระนางมัสสุหรี

Simple Facts About Russia


Hall of Russia is in Europe and halfs in Asia. Russia is by far the largest country in the world.

Climate of Russia
Because Russia is so large, the cimate varies greatiy, There are deserts, frozen coasts, marshes and plains.

Plants & Animals of Russia
Russia S home to many rare animals Such as polar bears snow leopards and but tis est know for e siberien tiger.

Sports& Recreation of Russia
Russians enjov playing soccer and hockey. Individual Olympic Sports are a'so very mportant especially gymnastics, skiing and skating.

Culture of Russia
Chess is important part of the Russian culture. Chidren begin learning in Kindergarten and begin competing by age ten. Russíans ove ballet and are known for elaborate choreography and stages.

Arts & Crafts of Russia Russia is famous for its nesting dols which are paint wooden figures that fit one inside the other.

Outstanding Facts About Russia


2022: February 24
At dawn, Russian President Vladimir Putin announces a "special military operation" in Donbas. In this way, and after months of tension in the area, Russia attacks military targets in Ukraine. (less than a year ago)

2004: March 14
In Russia, Vladimir Putin, a former KGB officer and president of the country since 1999 after the resignation of Boris Yeltsin, is overwhelmingly re-elected for a second term as president. He will rule authoritatively. (17 years ago)

1996: November 23
In Russia, Aslán Maskhadov, a Chechen general, signs in Moscow, together with Russian Prime Minister Viktor Chernomyrdin, an agreement to initiate détente in Chechnya, which will lead Russian President Boris Yeltsin to order the withdrawal of federal troops remaining in Chechnya , after a war that began on December 11, 1994 and has already caused between 80,000 and 100,000 deaths. With Maskhadov achieving this victory over the Soviets, he will be the first democratic leader of his republic. In 1999 and after some Chechen attacks in Russia to extend the war, the second Russian invasion will take place, eager to make up for the defeat of 1996. On March 8, 2005, in the town of Tosltoi-Yurt, on the outskirts of Grozny, (25 years ago)

1994: December 11
Without a previous declaration of war, Russian troops invade Chechnya with two columns of tanks, starting the Chechen War, in what at first appears as a military parade for the Russians. The war will not go according to plan and will last until Russia, subjected to internal pressure due to the casualties of its troops, and external pressure due to the brutality of the means used, signs on August 25, 1996 in Khasavyurt (Dagestan), a truce agreement between General Aleksandr Lébed, Russian President Boris Yeltsin's envoy, and the person in charge of the Chechen negotiations, Aslán Masjádov. On May 12, 1997, the Russian Federation and Chechnya will sign a final peace agreement. (27 years ago)

1993: January 3
The Russian and North American presidents, Boris Yeltsin and George HW Bush, sign the START II Treaty initiating nuclear disarmament. (29 years ago)

1991: November 7
The Communist Party of the Soviet Union (CPSU) is banned in Russia. In 1993, 500,000 militants will found the Communist Party of the Russian Federation, which will have to be legalized. Following the dismemberment of the USSR, other influential communist parties will form in various former Soviet republics. (30 years ago)

1991: June 12
After the disappearance of the USSR, Boris Yeltsin is elected as the first president of Russia, being the first directly elected by the people in the history of his country. His mandate will be marked by corruption, economic collapse and the war in Chechnya. (30 years ago)

1922: December 30
In Moscow, Russia, the Congress of Soviets meets and unanimously approves the creation of the Union of Soviet Socialist Republics, a federal socialist state made up of fifteen republics. After sixty-nine years of existence, it will finally be dissolved on December 31, 1991. (99 years ago)

1918: February 14
The Soviet Government establishes in Russia the Gregorian calendar instead of the Julian. (104 years ago)

1917: November 7
In Russia, a coup against the tsarist regime puts Lenin in power. The catastrophic military failure in World War I has left Russia in unfortunate economic conditions, which has served as a breeding ground for the revolution to have had an easy birth. Tsar Nicholas II was forced to abdicate on March 15, and a totally incompetent provisional government was established in his place. Lenin will govern the Soviet Union until his death in 1924. He will be succeeded by the dictator, megalomaniac and genocidal Joseph Stalin. (104 years ago)

1917: April 16
With the country plunged into chaos due to World War I and the abdication of Tsar Nicholas II, Vladimir Ilyich Lenin arrives in Petrograd (Russia) from his exile in Switzerland to take control of the revolution. Although first exiled in Siberia and later fled to Europe due to his political and revolutionary activities, Lenin managed to strengthen the Bolshevik Party through his writings and his fluent oratory. Seven months after his return, and under the leadership of Lenin, the Bolsheviks seize power. Lenin would oversee the creation of the Union of Soviet Socialist Republics and lead the country until his death in January 1924, after being treated for syphilis the previous year. (104 years ago)

1917: March 15
In Russia, during the first phase of the revolution, Czar Nicholas II is forced to abdicate, thus ending the Romanov dynasty and the monarchy. A few days later, Nicholas II and his family will be taken prisoner. The following year, on July 17, they will be shot along with some servants, the family doctor and the child's dog. (104 years ago)

1916: October 5
Although the main route of the Trans-Siberian railway was inaugurated on July 21, 1904, today the bridge over the Amur River opens, finally linking Moscow with Vladivostok through 9,288 km of railway line, the longest in the world. This solves the serious isolation of Siberia. It crosses eight time zones in a trip that lasts about 7 days. Other branches to China and North Korea will be added later. (105 years ago)

1914: August 1
Austria-Hungary declares war on Russia, transforming the conflict between Austro-Hungarians and Serbs into a military confrontation on a European scale, starting the devastating First World War. (107 years ago)

1908: June 30
Near the Podkamennaya Tunguska river in central Siberia, a huge airburst occurs, presumably caused by a comet fragment formed by ice, which, when bursting in the Earth's atmosphere, destroys about 2,000 km 2 of pine forests. (113 years ago)

1905: October 26
Elections to the Soviet of Workers' Deputies are held in all factories and industrial enterprises of St. Petersburg. In the evening, the first session of the soviet takes place. Soon after, the Moscow Soviet of Workers' Deputies will be organized. (116 years ago)

1905: September 5
In the USA, the "Treaty of Portsmouth" is signed, ending the Russo-Japanese War of 1904-1905, ending with the defeat of Moscow, through which Japan is granted the southern half of the island of Sakhalin and leased the Liaodong peninsula and the Russian railway system in southern Manchuria, expanding its area of influence in Asia. (116 years ago)

1905: June 15
In the Black Sea, in front of the city of Odessa (Russia), which is in a state of emergency, the battleship Potemkim flies the red flag, the seed of the revolution that will bear fruit 12 years later. (116 years ago)

1905: January 22
In St. Petersburg (Russia) the so-called "Bloody Sunday" takes place when hundreds of workers and their families die in a peaceful march to deliver to the Tsar a request for labor improvements, which does not respond to any political slogan. The march is savagely suppressed by foot soldiers and Cossack troops. The Tsar has previously left the city fearing for his safety. The bloody repression will cause a wave of protests throughout Russia: the definitive divorce between the Tsar and the mass of peasants and workers will have been consummated. (117 years ago)

1894: May 26
Nicholas II, who will be the last Tsar, is crowned in Russia. Nicholas, who does not want to be Tsar nor has he been prepared for it, will not turn out to be a good regent. He will dedicate himself to maintaining an ironclad autocracy in a time of change. After a series of fiascoes in the Russo-Japanese War and during World War I, he will finally be dismissed and arrested in 1917. During the Russian Revolution, on the night of July 16, 1918, an order will be issued for the execution of Nicholas, his wife, children and several servants, as the Bolsheviks thought that the counterrevolutionary forces might try to rescue them. (127 years ago)

1875: May 7
In exchange for 18 of the Kuril Islands, Japan cedes the island of southern Sakhalin to Russia. (146 years ago)

1869: March 6
In St. Petersburg (Russia), the chemist Dmitri Mendeleev presents a first version of his periodic table of elements to the Russian Chemical Society. It is the first consistent table of the similarities of the chemical elements, according to their atomic masses. It lists the 63 elements known at that time in increasing order of atomic weight. (152 years ago)

1867: March 30
Russia, tired of the problems caused by the unproductive territory of Alaska, impossible to colonize due to its inclement weather, decides to sell it to the United States for the modest amount of 7,200,000 dollars in gold. In this way, she avoids justifying military spending in defending the sovereignty of a land that the majority of the Russian population sees as wasteland, and that, probably, they would have had to defend when the Canadians became independent from the English. (154 years ago)

1861: March 3
In Russia Alexander II abolishes serfdom, something that affects more than 40 million peasants; but the "mir" system (rural community that owns the land it works, but is collectively responsible for taxes) will endure. (160 years ago)

1860: May 31
In Russia, the Imperial Russian Bank is founded, which, at the end of the 19th century, will become the Central Bank of Russia. (161 years ago)

1858: July 2
In Russia, Tsar Alexander II, who after his failure in the Crimea is planning great reforms, grants emancipation to the serfs of the empire. (163 years ago)

1854: September 20
During the Crimean War, the British and French forces, determined to close off the Russians from passing through the straits that leave the route to India open, defeat the Russians in the Battle of Alma (Russia, along the river of the same name which empties into the Black Sea), a strategic victory that leaves the Russian naval base in Sevastopol vulnerable and puts any Russian position in jeopardy. In it, 240,000 combatants of both sides die. Sevastopol will fall a year later. (167 years ago)

1854: March 27
France and the United Kingdom, as allies of Turkey for the maintenance of the integrity of the Ottoman Empire and fearful of tsarist expansionism, declare war on Russia, which gives rise to the Crimean War. The war will end with the signing of the Peace of Paris on March 30, 1856, which will mean the isolation of Austria, the hegemony of France and the end of the strongly conservative policy of Tsar Nicholas I. (167 years ago)

1833: May 2
In Russia, Tsar Nicholas I prohibited the sale of slaves in public markets. (188 years ago)

1826: August 3
The coronation of Tsar Nicholas I of Russia takes place in Moscow. (195 years ago)

1812: September 14
The Napoleonic troops arrive at the gates of Moscow (Russia) after three months of march in which they have taken several cities and fought several battles; but the Muscovites have taken refuge in the nearby forests and set fire to the city so that, without food and enduring extremely low temperatures, the French army will be forced to withdraw without having achieved its objective of subduing Tsar Alexander I. Only 58,000 troops of the Napoleonic army, little more than 20% of the total, will survive the Russian campaign. (209 years ago)

1812: September 7
In Russia, the battle of Borodino takes place, about 120 km from Moscow, in which, after nine hours of intense fighting between the French and Russian armies, some 100,000 deaths are produced on both sides and the withdrawal of Russian troops that will lead to the occupation of Moscow, where they will arrive on the 14th, finding the capital literally razed to the ground. This tactical victory of Napoleon and his French troops will not finish off the Russian forces under the command of Prince Mikhail Kutuzov. (209 years ago)

1812: June 24
Napoleon begins his campaign in Russia, without a previous declaration of war, when he crosses the Niemen River with his army. (209 years ago)

1807: February 7
In Eylau, present-day Russia, the bloody battle of the same name takes place, which will conclude the following day, between Napoleon's troops against the Russian-Prussian army, with an uncertain outcome: after 14 hours of continuous battle, no other conclusion can be drawn than the huge loss of life for both sides. Casualties between dead and wounded are estimated at 40,000. (215 years ago)

1805: December 2In the Battle of Austerlitz (present-day Czech Republic), also called the Battle of the Three Emperors, Napoleon defeats the armies of the Third Anti-French Coalition (Great Britain, Austria, and Russia), wiping out the remnants of the Holy Roman Empire. This victory will make France the head of a great empire. (216 years ago)

1801: March 24
In Russia, a conspiracy of a group of nobles, soldiers and merchants, with the connivance of the future Tsar Alexander I, achieves that Tsar Paul I is assassinated by officers of his guard. The erratic policy and absent of any sign of sanity of this tsar is what has led him to this tragic destiny. (220 years ago)

1795: October 24
When concluding Prussia, Russia and Austria the third division of Poland, this ceases to exist. Poland will regain its independence in 1918 in the form of a republic, at the end of the First World War. (226 years ago)

1787: August 13
Turkey declares war on Russia, after Catherine II's rejection of the ultimatum given by Turkey to abandon its "protectorate" of Crimea. (234 years ago)

1772: August 5
In the agreements of Saint Petersburg, Russia, Prussia and Austria share a third of the Polish territory, thus avoiding a European war. (249 years ago)

1762: July 9
In Russia, Catherine II assumes the position of empress as the successor of her husband Pedro III, assassinated in a plot. Catalina will attempt a Europeanization of the country, and will grant the nobility a relevant position that she has not had until that moment. She will fail in her attempt to create a code with the ideas of Montesquieu, and in 1773 she will have to face a dispute with the peasants, due to the disastrous social situation in which the rural population will be plunged. She will be considered an intelligent, cultured, shrewd, highly skilled, passionate woman with a somewhat peculiar private life. She will cultivate a great friendship and communication with the great French Enlightenment such as Diderot, Montesquieu or Voltaire. (She 259 years ago)

1762: June 28
The German princess Sofia Federica Augusta of Anhalt-Zerbst, married since 1745 with Emperor Pedro III, ascends the Russian imperial throne, with the name of Catherine II. During her reign, Russia will begin one of the brightest times in its history with a great growth of the economy due to liberalizing measures. (259 years ago)

1755: April 26
The first Russian University, with three faculties, is opened in Moscow. The project has been approved by Empress Isabel on January 12 of this year. (266 years ago)

1727: May 17
Peter II, the 11-year-old minor grandson of Peter I the Great, is appointed Tsar of Russia after the death of Tsarina Catherine I. He will die in Moscow in 1730, at just 14 years of age, a victim of smallpox. . He will be the last Romanov through the male line. (He 294 years ago)

1723: September 12
In Russia, the Treaty of Saint Petersburg is signed, ending the Russo-Persian War. Taking advantage of the revolts that had broken out in Persia, Tsar Peter I the Great occupied the coast that said country had on the Caspian Sea. (298 years ago)

1721: September 10
Russians and Swedes sign in Nystadt (Russia) a peace treaty that ends the Great Northern War, thus beginning a century of balance of forces in the Baltic. Russia annexes Livonia, Estonia, Ingria and Karelia. (300 years ago)

1720: January 21
Sweden, in its capital Stockholm, signs peace with Prussia, ending hostilities in the so-called Northern War, in which Denmark and Russia are also involved. On July 14 she will sign peace with Denmark and on September 10 of the following year, finally with Russia. (302 years ago)

1700: February 12
As a result of great historical disagreements between Sweden and its neighbors Russia, Denmark-Norway and the Republic of the Two Nations (Poland and Lithuania), today Saxon troops attack the Swedish city of Riga and its surrounding fortifications in Livonia, giving beginning of the Great Northern War, which lasted until 1721, for supremacy in the Baltic Sea. (322 years ago)

1700: January 1
In Russia, with the modernizing reforms promoted by Tsar Peter I the Great, the Julian calendar came into force, instead of the Byzantine one. (322 years ago)

1689: September 12
Peter I the Great, Tsar of Russia, imprisons the current regent, his half-sister Sofia, in a convent in Moscow and assumes power. (332 years ago)

1682: May 7
In Moscow (Russia) there are serious clashes over the imperial succession, since when Tsar Feodor III died on April 27, the National Assembly elected his 10-year-old brother Peter I as the new Tsar. The Court, however, considers this designation illegal, but he will reign until his death in 1725, making Russia a power. (339 years ago)

1667: January 30
The Peace of Andrusovo is signed, ending the Thirteen Years' War between Russia and Poland. Russian sovereignty of Left Bank Ukraine is agreed, while Right Bank Ukraine and Belarus will remain under Polish control. (355 years ago)

1656: May 17
Russia declares war on Sweden. The next day he will begin hostilities by penetrating through Livonia into Swedish territory. (365 years ago)

1648: June 1As a result of unpopular tax measures that have caused great discontent in the population, Morozov's government is overthrown by a popular uprising in the city of Moscow (Russia). Many officials are lynched and Morozov has to flee. (373 years ago)

1613: March 3
In Russia, an assembly of nobles elects the young Michael I as Tsar. With him the Romanov dynasty begins. The boyars, very committed to the previous Polish government, withdraw completely. (408 years ago)

1613: February 21
The Russian National Assembly unanimously elects the 16-year-old Michael Romanov, as Michael I, as Tsar. reigned for 700 years. During these intervening years, three impostors appeared claiming to be Prince Dimitri, the son of Ivan the Terrible who had his throat slit in 1591 as a child. Taking advantage of the prevailing chaos, the Poles invaded Moscow. Later, in an atmosphere of extreme patriotism, the capital managed to be liberated during a popular revolt and Miguel was chosen as Tsar. With his election, which will culminate in his coronation on July 22, the Romanov dynasty begins, which will rule the country until the February Revolution of 1917, in which Tsar Nicholas II will be forced to abdicate. (409 years ago)

1613: February 7
In Russia, Michael Feodorovich Romanov, Michael III, is elected as the new Tsar, ending the so-called "time of disturbances", which began in 1598 when Tsar Fedor I, who was mentally deficient, died in the city of Moscow, extinguishing the dynasty. Russian of the Ruríkidas in its masculine line. (409 years ago)

1598: January 7
In Russia, when Fyodor I Ivanovich died, Boris Godunov became Tsar. He will force the banishment of the Romanovs. He will fight against the privileges of the nobility and strengthen trade. In 1604 he will defeat the usurper Demetrius who will try to overthrow him and will finally die in 1605. (424 years ago)

1571: May 24
In the morning, Crimean Tatars set fire to wooden houses around Moscow, Russia, in response to Ivan IV's annexationist attempts. A strong wind blows, fanning the fire, and soon the entire city is on fire. Behind them, the Tartars loot the houses and persecute their inhabitants. In a few hours the city turns into a heap of smoldering ashes, only the Kremlin is saved, protected by its high stone walls. (450 years ago)

1547: January 16
In Moscow (Russia) Ivan IV, later known as Ivan the Terrible because of the brutal cruelty and heavy hand with which he ruled the destinies of his country, had himself crowned the first Tsar of all the Russias. (475 years ago)

1533: December 4
In Moscow (Russia), at the age of three, the one who will become known as Ivan the Terrible is proclaimed Grand Prince of Moscow, on the occasion of the death of his father, Grand Prince Vasily III. His mother will reign in his name until she dies poisoned in 1538 by boyar clans who will compete for power. (488 years ago)

1380: September 8
The Battle of Kulikovo takes place, near the Don River (Russia), in which the Russians, commanded by the Muscovite Prince Donskoi, suffer 70,000 casualties, but emerge victorious after facing the Mongol Tatars, who lose 130,000 men. After this battle the Russians will remain united marking the beginning of the end of Mongol rule over Russia. (641 years ago)

1242: April 5
In the icy waters of Lake Peipus, Russia, Alexander Nevsky, thanks to the courage of his soldiers and his own cunning, manages to annihilate the Teutonic Knights when they end up drowning after the ice of the lake breaks due to the weight of their armor. Alexander becomes the great savior of Russia, demonstrating that the unity of the people can destroy any invader and he becomes a national hero. Because of his victories, but also because he knew how to be realistic, the Orthodox Church will make him a saint. (779 years ago)

Featured births in Russia
1934: March 9
Yuri Gagarin was born in Klúshino, present-day Russia. On April 12, 1961, he would become the first human being to cross space aboard the Vostok 1 spacecraft. He would die on March 27, 1968, when the MiG-15 aircraft that will pilot during a routine flight crashes near Moscow. (87 years ago)

1906: December 19
Born in Dnieprodzerzhinsk (Russia) Leonid Brezhnev who, during his tenure as Soviet leader from 1964 to 1982, would elaborate a doctrine that would affirm the right of Soviet intervention in other countries of the socialist area, and would order the invasion of Afghanistan in 1979. (115 years ago years)

1898: January 22
Sergei Eisenstein was born in Riga, capital of present-day Latvia but then a city of the Russian Empire, an avant-garde film director who, despite his scant filmography, which did not even make 20 films, some of them unfinished, managed to make his work continue reviewing assiduously for his contributions and influences in filming, set design, and montage in European and American cinema, especially for breaking with the hitherto inhabitable techniques in montage and starting his particular vision to link the scenes of a headband. His film "The Battleship Potemkin" of 1925, will be considered a masterpiece of the history of the seventh art. (124 years ago)

1894: April 17
Nikita Sergeyevich Khrushchev was born in Kalinovka (Russia) and would be the top leader of the Soviet Union between 1953 and 1964, who would purge Stalin's excesses and bring positions closer to the capitalist West. (127 years ago)

1872: March 31
Born in the Chudovsky District, Russia, Sergei Diaghilev, a Russian businessman and promoter who founded the legendary Ballets Russes, a company from which many famous dancers and choreographers will emerge. In Paris in 1910, during the premiere of Schérézade , he will exchange the dancers' tutus for daring trousers designed by León Bask and the dancer Vaslav Nijinsky will wear gold paint on his body and jewels on his clothing. (149 years ago)

1870: April 22
Born in Simbirsk (Russia) Vladimir Ilich Ulianov, who will be known as Lenin, Russian revolutionary leader and Bolshevik leader. He will be the first chairman of the Government of the Soviet Union (the Council of People's Commissars). (151 years ago)

1868: March 28
Maxim Gorky was born in the Russian city of Nizhny Novgorod, pseudonym of Aleksei Maksimovich Peshkov, a Russian playwright and politician identified with the Soviet revolutionary movement. A master of realism, he will be considered one of the most relevant personalities in the culture and literature of his country. Over time, his work will acquire a markedly political character. Among his writings, it is worth mentioning "The mother" and "The underworld". (153 years ago)

1866: December 16
Born in Moscow (Russia), Wassily Kandinsky artist who in his works will paint his inner feelings in a search for the spiritual by interpreting what he feels when seeing the world. He will be, somehow, despised and highly criticized for this new way of painting. For this reason he will be considered the inventor of abstract painting. (155 years ago)

1857: September 17
Konstantin Tsiolkovski, a Soviet physicist who will be considered the father of cosmonautics for his studies on space travel, was born in Izhevskoye, Russia. (164 years ago)

1846: May 30
Peter Carl Fabergé, a famous jeweler who manufactured beautiful pieces in the shape of gold and enamel Easter eggs, miniature animals, chalices, and chocolate boxes, was born in the city of Saint Petersburg, Russia. (He 175 years ago)

1845: March 10
Alexander III Romanov was born in Saint Petersburg, present-day Russia, and ascended to the throne in 1881, after the assassination of his father Alexander II in the same city. He will be an authoritarian and energetic sovereign, who will keep intact the autocratic and absolutist system of the Russian monarchy. He will reign in this way until his death on November 1, 1894. Nevertheless, his reign will be considered quite prosperous. (176 years ago)

1844: March 18
In Tijvin, Russia, the famous composer and conductor Nikolai Rimsky-Korsakov and one of the great figures of the Russian nationalist school was born. Among his best-known orchestral works are "Capricho español" , the "Overture of the great Russian Easter" and the symphonic suite "Scheherazade". (177 years ago)

1842: December 9
Piotr Alekséyevich Kropotkin was born into an aristocratic family in Moscow (Russia), who would be a geographer, naturalist and political thinker. He is considered one of the main theoreticians of the anarchist movement. (179 years ago)

1840: May 7
Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Russian composer, was born in Votkins (Russia). With a nervous personality, it will be the loss of his mother when he is only 14 years old, his passion and idolatry for Mozart and his platonic relationship with women, the elements that will mark and influence his beautiful works, such as the romantic "Overture 1812 ". (He 181 years ago)

1834: February 8
Born in Saint Petersburg, Russia, Dmitri Ivánovich Mendeléyev, Russian chemist, creator in 1869 of a new and definitive Periodic Table of the elements. It will classify and rearrange several chemical elements taking into account the increasing value of their atomic masses, grouping them in rows and columns so that all the elements in the same column will present a similar behavior while reserving blank spaces to add elements not yet discovered and predicting the properties of those elements yet to be discovered. With this new version of Mendeleev, the way will be opened to the great advances experienced by chemistry during the 20th century. (188 years ago)

1828: September 9
In Yásnaya Poliana (Russia), the prolific Russian writer Liev Nikolaevich Count of Tolstoy, known as Leo Tolstoy, author of "War and Peace" and "Anna Karenina" among other works in which he admirably described Russian life and customs, was born. He was an ideologue of active nonviolence. (193 years ago) 1821: November 11Fyodor Milkhailovich Dostoevsky, a great figure of Russian literature of the 19th century and of all time, was born in Moscow (Russia). His works of great realism will enjoy a deep psychological content. (200 years ago)

1818: April 29
Born in Moscow, Russia, Alexander II, Tsar reformer and supporter of peace, who paradoxically will have to face numerous discontents and the nationalism of his subjects. He will implement the most difficult reforms undertaken in Russia. (He 203 years ago)

1818: April 17
In the city of Moscow, Russia, Alexander Nikolaevich Romanov, eldest son of Tsar Nicholas I, great-grandson of Catherine the Great, was born. He will occupy the throne on the death of his father in 1855. In 1856 the Crimean War will end with a significant loss of territorial influence for Russia. He will sign alliances with France and England against Turkey. He will also undertake reforms such as the abolition of the serfdom of the glebe, that is, the freedom of the Russian peasants. He will create courts with free magistrates and juries. He will suffer several attacks until in 1881 one of them ends his life. Then his son Alexander will succeed him. (203 years ago)

1814: May 31
In Priomukhino (Russia), the Russian revolutionary and writer Mijail Alexandrovich Bakunin was born, who would elaborate the theory of anarchism, as a way to achieve the abolition of any form of governmental authority. (207 years ago)

1776: January 24
In Königsberg (Prussia, now Russia), the German writer and composer ETA Hoffmann was born, who would exert a great influence on the romantic movement of German literature. (246 years ago)

1724: April 22
Born in Köenisburg (now Russia), Imanuel Kant, a German philosopher whose key work will be "Critique of Pure Reason" , in which he will try to base human knowledge and its limits. (He 297 years ago)

1715: October 23
In St. Petersburg, Russia, Peter II was born, who would be Tsar of Russia from 1727 until his premature death, a victim of measles, in 1730, at the age of 14. (306 years ago)

1709: December 29
Elizabeth I of Russia, daughter of Peter I and Catherine I, was born in Kolomenskoe (Russia), residence of the tsars, and reigned as empress from 1741, after organizing a palace revolt to depose Tsar Ivan VI, until her death in 1762. (312 years ago)

1672: June 9
Tsar Peter I the Great, son of Tsar Alexis and Natalia Narishkina, was born in Moscow (Russia). In 1689 he will lead a coup d'état that will remove from power his half-sister Sofía, who occupies the regency, and his half-brother Iván IV. (349 years ago)

1530: August 25
Ivan IV Vasilyevich, also called Ivan the Terrible, was born in Kolomenskoe (Russia), Tsar of Russia from 1547 to 1584, considered one of the creators of the Russian state. (491 years ago)

1440: January 22
Ivan III the Great, "Great Prince of Vladimir and Moscow" and "Sovereign of all the Russias", was born in Moscow, present-day Russia. He will carry out a skillful policy of alliances and confrontations with the Tartar chiefs, which will quadruple his territory. He will marry the niece of the last Byzantine emperor making Moscow the third Orthodox Rome. (582 years ago)

1220: May 30
In Vladimir, present-day Russia, Alexander Nevsky was born, a Russian leader who would fight against the Swedes in 1240, defeating them on the Neva River, near St. Petersburg. Later, in April 1242, he will confront the Teutonic Knights in Novgorod and defeat them at the Battle of Lake Peipus, expelling them. When the Mongols invade Russia from the East, he will mediate between his people and the Mongols, and in 1246 he will be appointed Grand Prince of Kiev by the Mongols themselves. In 1251 they will raise him as Prince of Vladimir, removing his brother Andrew. He will be canonized by the Russian Orthodox Church, whose feast day is celebrated on September 12. (801 years ago)

Reported deaths in Russia
2007: April 23
Boris Yeltsin, who was president of Russia between 1990 and 1999 and the first to be democratically elected, dies in Moscow (Russia). In that decade, he led his country through a political and economic transition. (14 years ago)

1921: February 8
Piotr Kropotkin, geographer, Russian thinker and father of anarchism along with Bakunin, dies in Moscow (now Russia). (101 years ago) 1918: July 16In Siberia (Russia), former Tsar Nicholas II and his family are taken to the basement of the country house of merchant Nikolai Ipatiev, where they are lined up and shot by 11 Bolshevik soldiers. Not all die instantly and several daughters of the Tsar, who hide jewels sewn into their clothes against which the bullets collide, have to be finished off with rifle butts and bayonets. (103 years ago)

1916: December 29
Rasputin, an illiterate monk of peasant origin and mystic with great influence over the Romanovs, is assassinated by people close to the Tsar. His body is thrown into the icy waters of the Neva River. (He 105 years ago)

1908: June 21
In Saint Petersburg, Russia, the famous composer and conductor Nikolai Rimsky-Korsakov dies after years of suffering from angina pectoris. He has been one of the great figures of the Russian nationalist school, consistent in the use of popular folk songs and their harmonic, melodic and exotic elements, seeking distance from the classical Western way of composing, although not rejecting it. Among his best-known orchestral works, "Capricho español", the "Overture of the great Russian Easter" and the symphonic suite "Scheherazade" should be highlighted . (113 years ago)

1907: February 2
Dmitri Ivánovich Mendeléyev, Russian chemist, creator in 1869 of a new and definitive Periodic Table of the elements, dies in Saint Petersburg, Russia. He classified and rearranged several chemical elements taking into account the increasing value of their atomic masses, grouping them in rows and columns so that all the elements in the same column would present a similar behavior while reserving blank spaces to add elements not yet discovered and predicted the properties of those elements yet to be discovered. With this new version of Mendeleev, the way was opened for the great advances experienced by chemistry in the 20th century. (115 years ago)

1893: November 6
Pyotr Ilyich Tchaikovsky, Russian composer, dies in Saint Petersburg (Russia). With a nervous personality, it was the loss of his mother when he was only 14 years old, his passion and idolatry for Mozart and his platonic relationship with women, the elements that marked and influenced his brilliant works. (He 128 years ago)

1881: March 13
Alexander II, Tsar Regent of Russia since 1855, is assassinated in a bomb that explodes in the streets of Saint Petersburg. The perpetrator is the group "The Will of the People", founded two years earlier, which does not hesitate to use terror and assassination in its attempt to wipe out tsarism from Russia. The assassins of Alexander II will be arrested and hanged and the members of the group will be persecuted until their total elimination. (140 years ago)

1881: February 9
Fyodor Mijailovich Dostoevsky, Russian writer, dies in Saint Petersburg (Russia). Among his best-known works, the unforgettable "Crime and Punishment", "The Gambler", "The Idiot" and "The Brothers Karamazov" stand out . (141 years ago)

1881: January 28
Fyodor Milkhailovich Dostoevsky, a great figure of Russian literature of the 19th century and of all time, dies in Saint Petersburg (Russia). His works of great realism have a deep psychological content. (He 141 years ago)

1855: March 2
Czar Nicholas I dies in Saint Petersburg (Russia). His son Alexander II succeeds him. (166 years ago)

1804: February 12
Imanuel Kant, a German philosopher whose key work is "Critique of Pure Reason" , dies in Köenisburg (present-day Russia). (He 218 years ago)

1796: November 17
In Saint Petersburg (Russia), Tsarina Catherine II the Great dies at the age of 67. During her 33-year absolute reign, she achieved the unification and expansion of the Russian empire and the Russian economy grew considerably and cities such as Sevastopol and Kherson were founded. The reforms of it were of an aristocratic nature favoring the immobility of the traditional structures of society, erected in the servitude of the peasantry. (225 years ago)

1783: September 18
The Swiss mathematician Leonhard Euler dies in Saint Petersburg (Russia), who with his work on differential calculus achieved a great advance in infinitesimal calculus. (238 years ago)

1671: June 16
In the Red Square of Moscow (Russia) Stenka Razin, head of the Don Cossack rebellion against the nobility and the tsar's bureaucracy in southern Russia, is quartered. (350 years ago)

1605: April 13
Boris Gudonov, Tsar of Russia, dies. Not being a member of the upper bourgeoisie, he was exposed to intrigues, especially from the later Romanov family of tsars. (416 years ago)

1585: August 16
In Siberia, the head of the Cossacks Timofeievich drowns in the Irtysh River while fleeing from the Tatars. With his campaign launched in 1581 he paved the way for the conquest and annexation of Siberia to Russia. (436 years ago)

1584: March 18
Tsar Ivan IV, nicknamed the Terrible, dies in Moscow at the age of 53, under whose reign a regime of terror was established against the upper classes and he assumed for the first time an expansive policy in Russia. (437 years ago)

Outstanding Facts About Ukraine


2022: February 24
At dawn, Russian President Vladimir Putin announces a "special military operation" in Donbas. In this way, and after months of tension in the area, Russia attacks military targets in Ukraine. (less than a year ago)

2014: February 22
In Ukraine, President Viktor Yanukovych leaves Kiev in a hurry and Parliament dismisses him by 328 votes in favor and 6 abstentions through a motion of censure before an absent president, amid hugs and applause from deputies. In addition, presidential elections are called for May 25 and former Prime Minister Yulia Tymoshenko is released from her prison sentence by order of Parliament after yesterday eliminating the article of the Penal Code for which she had been convicted. In the streets, demonstrators jubilantly celebrate the new developments. (8 years ago)

2014: February 18
The political crisis that Ukraine has been experiencing for 3 months has ended in its capital, Kiev, with 22 dead and hundreds injured in clashes between opponents of President Victor Yanukovych, who are calling for changes in the country from Independence Square to pressure in favor of the promised constitutional change, and the security forces, who respond with rubber bullets, tear gas and smoke bombs. Two days later, on the 20th, Yanukovych will intensify the repression using snipers stationed on the roofs to shoot down the demonstrators, causing about 80 deaths. The next day, the 21st, Yanukovych and the opposition will sign a pact that removes powers from the president, sets early elections and returns to the 2004 Constitution. (8 years ago)

2014: January 28
In Ukraine, after two months of riots, the Government falls in full, before the firm protest of the opponents, at the same time that the Parliament annuls the laws that toughened the penalties for unauthorized demonstrations and prohibited setting up tents in the city. Despite this change in attitude, people continue on the streets calling for the resignation of President Yanukovych, the origin of the protest for having sold the country in exchange for Russian President Putin's support for the presidential elections. The riots have cost several dead. (8 years ago)

1918: March 3
Bolshevik Russia signs the Treaty of Brest-Litovsk with the central powers, abandoning the enormous attrition of World War I and providing independence for Poland and the Baltic territories of Ukraine and Finland. (103 years ago)

1854: August 21
Today, British nurse Florence Nightingale, nicknamed "the angel of the wounded" and considered the mother of modern nursing, is sent to serve in the Crimean War (present-day Ukraine). Once there, more specifically in Sukari, Nightingale and her co-workers will reform and thoroughly clean the hospital, despite the adverse reaction of doctors and officials, with which they will be able to reduce the mortality rate from 40% to two%. She will triumphantly return to England on August 7, 1857, and will devote the rest of her life to furthering her profession by founding a nursing school to bear her name. She will save many lives. She (she 167 years ago)

1768: February 29
In Bar, present-day Ukraine, a group of Polish nobles establish the Bar Confederation, which defends the privileges of the Roman Catholic Church and the peasant nobility, opposing Russian intervention in Poland. (253 years ago)

1709: July 8
Tsar Peter I the Great definitively put a stop to the expansionist desires of the Swedes, by defeating Charles XII of Sweden, the conquering king, in front of the city of Poltava (Ukraine). The Swedish king is seriously wounded in the course of the battle and will take refuge in the Ottoman court in Istanbul for years. (312 years ago)

1709: June 27
The Battle of Poltava takes place, in present-day Ukraine, in which Tsar Peter the Great defeats the troops of Charles XII of Sweden, depleted by the harsh winter they have had to endure when attempting to invade Russia. With this Russian victory, the end of the kingdom of Sweden as a European superpower begins. (312 years ago)

1648: May 5
Polish Cossacks, led by their leader Bogdan Khmelnistki, defeat an army of Polish nobles at the Battle of the Blue Waters, near Siniuja, Ukraine. Cossacks and Ukrainian peasants oppose the repressive policy of the Polish King Ladislaus IV. (373 years ago)

Featured births in Ukraine
1908: December 31
In Buczacz, Austria-Hungary, which today is part of the Ukraine, the "Nazi hunter" Simon Wiesenthal was born, who would found the Jewish Documentation Center and would have a decisive role in the persecution and arrest of more than a thousand Nazis, including Eichmann, kidnapped in 1960 in Argentina. (113 years ago)

1896: May 3
In the Russian city of Kiev, now belonging to Ukraine, the future Israeli politician and Prime Minister Golda Meir was born. She will be the prime minister of Israel between 1969 and 1974, the year in which she will resign due to a scandal over the lack of military preparation of the Israeli troops during the Yom Kippur war of 1973. She (she 125 years ago)

1879: November 7
In Yanovka, Ukraine, Lev Davídovich Bronstein was born, who would be known as Leon Trotsky, a Soviet revolutionary politician and theoretician, and one of the protagonists of the Bolshevik revolution in Russia in 1917. He would create the Red Army that would win during the Russian Civil War. the foreign armies and the so-called White Armies, opposed to the revolution. (142 years ago)

1857: December 3Born in Berdyczów (present-day Ukraine) Józef Teodor Konrad Korzeniowski de Nalecz, nationalized English Polish novelist better known by his pseudonym Joseph Conrad, author of novels such as "Heart of Darkness" , "Lord Jim" , and "The Secret Agent" among others. (He 164 years ago)

Popular Posts